Tylki cukiernicze – co to jest?

przez dev5e2

Jedzenie to uczta dla zmysłów. Wszelkie wypieki powinny nie tylko smakować, ale również dobrze wyglądać. Nie bez powodu mówi się, że „człowiek je oczami”. Dekorowanie wyrobów cukierniczych nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zastanawiasz się, jak uzyskać efekt „jak z cukierni” piekąc ciasta w domu? Odpowiedzią na to pytanie jest wykorzystanie tylków cukierniczych.

Czym są tylki cukiernicze?

Tylki używane są do ozdabiania wszelkich wyrobów cukierniczych m.in.: babeczek, ciast czy pierników. To metalowe lub plastikowe końcówki, które wkłada się na dno rękawa cukierniczego. Do środka należy nałożyć krem, bitą śmietanę lub lukier, a następnie powoli wycisnąć zawartość na ostudzony wypiek. Dobierając odpowiedni kształt końcówki, możliwe jest osiągnięcie różnych efektów. Można stworzyć wzór gwiazdki, kwiatka lub fali na szczycie oraz bokach tortu. Tylki cukiernicze mogą być wykorzystane do zewnętrznego dekorowania, ale również do kontroli ilości kremu nakładanego między warstwami ciast. Są to przybory bardzo uniwersalne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystać do szprycowania np. pączków lub babeczek, a nawet do robienia dekoracji z majonezu na sałatce. Tylki cukiernicze to niezbędny element w kuchni każdego profesjonalisty i amatora cukiernictwa.

Tylki cukiernicze – rodzaje

Tylki możemy podzielić na rodzaje ze wględu na kształtu otworu. Każdą końcówkę można wykorzystać w inny sposób, osiągając tym samym nieco inny wzór. Okrągłe otwory idealnie nadadzą się do nakładania kremu lub bitej śmietany pomiędzy warstwami ciasta oraz na jego szczycie. Następnie warto równomiernie rozprowadzić krem szpatułką cukierniczą, aby uzyskać bazę do dalszego zdobienia wypieku. Mniejsze tylki cukiernicze z okrągłymi otworami można wykorzystać do tworzenia napisów na tortach oraz do zdobienia lukrem ciasteczek i pierniczków. Końcówki w kształcie gwiazdki formują krem w spirale lub rozetki. Dzięki nim można stworzyć oryginalne obramowanie na brzegach wypieków. Istnieją również tylki, których otwory przypominają kształt kwiatów. Pozwalają one na uformowanie delikatnych florystycznych wzorów. Tylki płaskie i podłużne sprawdzą się do położenia subtelnej falbanki. Ponadto można je wykorzystać do stworzenia większych kwiatów, których każdy płatek jest wyciskany osobno. W używaniu tylków cukierniczych jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Jak używać tylków?

W zależności od wzoru, jaki chcesz wykonać, będziesz musiał inaczej pracować z każdym tylkiem cukierniczym. Wszystkie techniki wymagają wprawy dlatego, zanim zaczniesz dekorować swoje wypieki, poćwicz wyciskanie na papierze do pieczenia. Dopiero wtedy zrozumiesz jaki ruch ręki będzie odpowiedni. Kluczowe jest tutaj wyczucie. Pracuj powoli i delikatnie, aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Do niektórych wzorów wystarczy wycisnąć krem w kształcie spirali zakończonej subtelnym czubkiem. Inne jednak będą wymagały tworzenia pojedynczych kształtów, budowania warstw kremu oraz przygotowania wielu rękawów z innymi tylkami cukierniczymi Ważna jest również konsystencja. Pamiętaj, że krem lub śmietana nie mogą być zbyt wodniste, gdyż mogą same wypłynąć z rękawa. Z drugiej strony nie mogą być zbyt zbite, ponieważ będzie Ci trudno je wycisnąć. Praca z tylkami i rękawami cukierniczymi wymaga cierpliwości oraz wprawy, którą zdobędziesz z czasem.

Jakie tylki cukiernicze kupić?

Dla początkujących idealne będą zestawy kilku tylków z różnymi kształtami oraz rozmiarami. Wraz ze zdobyciem wprawy możesz poszerzać swoją kolekcję o brakujące końcówki do tworzenia bardziej skomplikowanych wzorów. Zacznij od używania tylków cukierniczych z większymi otworami. Praca z nimi jest prostsza i łatwiej jest ukryć wszelkie błędy. Jeśli zastanawiasz się, z jakiego materiału powinny być zrobione końcówki, dobrym wyborem będą tylki metalowe. Są nieco bardziej wytrzymałe niż te plastikowe i mogą starczyć na dłuższy czas użytkowania. Pamiętaj, że oprócz tylków potrzebujesz jeszcze dobrej jakości rękawów cukierniczych. Warto kupić takie z grubej folii, które można używać wielokrotnie. Są one bardziej wytrzymałe i niosą mniejsze ryzyko pęknięcia w czasie wyciskania kremów czy lukrów. Ponadto w ten sposób ograniczysz zużycie plastiku w kuchni.