dieta

Jakie posiłki przygotowywać na diecie wysokobiałkowej?

przez dev5e2

Coraz więcej z nas pragnie cieszyć się doskonałą sylwetką oraz zdrowiem. Podstawą do prowadzenia higienicznego trybu życia jest odpowiednia dieta. Ostatnimi czasy ogromną popularnością cieszy się dieta wysokobiałkowa. Czym jest i jakie posiłki można w ramach niej spożywać? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Założenia w diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa opiera się na jednym głównym założeniu – spożyciu większej ilości białka niż w standardowym jadłospisie, przy jednoczesnym zmniejszeniu dostarczania tłuszczu do organizmu. Zwiększona ilość dostarczanego białka niezwykle korzystnie wpływa na naszą sylwetkę, jak również pomaga w treningach. Wbrew błędnie planującej opinii nie jest to dieta dedykowana tylko do sportowców. Wyższa zawartość białka w organizmie przyspiesza spoczynkową przemianę materii, dzięki temu ten rodzaj diety polecany jest także osobom, które pragną zgubić nadprogramowe kilogramy. 

Z jakich produktach należy przygotowywać posiłki na diecie wysokobiałkowej?

Jak sama nazwa diety wskazuje, do przygotowania posiłków należy wybierać produkty, które posiadają wysoką zawartość białka. Przygotowując obiad wysokobiałkowy, z całą pewnością słusznym będzie sięgnięcie po mięso z kurczaka, chudej wołowiny, indyka. Doskonałym wyborem będą także ryby – tuńczyk czy łosoś. Wysokobiałkowe śniadanie czy kolacja może składać się m.in. z jaj, mleka, białego sera, jogurtów. Podczas wybierania składników nie wolno zapominać o eliminacji produktów wysokotłuszczowych, w tym także mięsa i nabiału. Co więcej, będąc na diecie wysokobiałkowej, maksymalnie należy ograniczyć spożycie węglowodanów. Dużym ułatwieniem dla osób, które przygotowują posiłki na diecie wysokobiałkowej są produkty, które same w sobie zawierają zwiększoną ilość białka. Dostępne są różnego rodzaju serki, sery, jogurty wysokobiałkowe i inne. 

Posiłki na diecie wysokobiałkowej 

Kiedy już uda nam się skomponować doskonałą gamę produktów, dzięki którym będziemy w stanie przygotować posiłki na diecie, kolejnym niezwykle istotnym elementem jest właściwe ich przygotowanie. Obiad wysokobiałkowy, by mógł w pełni spełniać założenia diety wysokobiałkowej, nie powinien być smażony. To oznacza, że niewłaściwe będzie przygotowanie smażonego kotleta z kurczaka z dodatkową panierką, a nawet sauté. Właściwą metodą przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze, grillowanie czy pieczenie. To sprawia, że dostarczamy do naszego organizmu zdecydowanie mniej tłuszczu. Podobnie w przypadku śniadań czy kolacji. Zamiast jajecznicy czy omletu na maśle, powinniśmy przygotować gotowane jajka. Przygotowując posiłki zgodnie z dietą wysokobiałkową należy pamiętać, że ilość białka zwierzęcego dostarczanego naszemu organizmowi na dobę nie powinna przekraczać 2 g/kg masy ciała. Dla przykładu jeśli więc nasza waga to 80 kg, maksymalna ilość biała w ciągu jednego dnia to 160 g. Przekroczenie maksymalnej wartości może wywołać problemy z nerkami. Warto więc świadomie przygotowywać posiłki, by za szczuplejszą sylwetką czy dobrymi osiągnięciami sportowymi stała przede wszystkim ochrona zdrowia.